Az alábbi táblázatokkal szeretném bemutatni mennyire szükséges halastavakban illetve horgásztavakban (főleg olyan tavakban amit nehéz vagy nem lehet leengedni a vizet) a Ph mérése és esetleges beavatkozás a Ph semlegesre hozására. Annak függvényében, hogy a tó milyen talajra épült lehet a talaj savanyú vagy lúgos. A haltermelés kezdete még az északi tőzegláp talajokon épült tavakra vezethető vissza. Ezek a talajok nagyon savanyúak Ph5-5.5 volt. Ebből adódóan szükséges volt a tavakat "meszezni" a Ph semlegesre hozása végett. Alacsony Ph-ju vízben a vasszulfid kicsapódása ezáltal a egy esetleges légnyomásesésnél a kén-hidrogénné való átalakulás veszélye nagyon magas. Magas délutáni Ph ugyanolyan veszélyes lehet mint az alacsony Ph csak akkor a metán képződés nagyon magas.
Kénhidrogén a kötött, savanyú talajokon az egyes tavakban több száz mg/liter töménységben jelenlevő szulfátionok bomlásából keletkezik. A vízben, de elsősorban az iszapban halmozódik fel. Az iszapból a hirtelen lehűlés és légnyomásesés hatására szabadul fel. A mérgezés általában nyáron fordul elő, de egyes eseteket télen a jéggel fedett halastavakban is leírtak. A kénhidrogén a halakat 0,5-4 mg/liter töménységben már károsítja. Ha az oxigéntartalom kisebb, a mérgező hatás nagyobb. A H2S hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a nehézfémeket tartalmazó enzimeket inaktíválja, az oxigénfelvételt és az anyagcserét gátolja. A kénhidrogénre a keszegfélék érzékenyebbek. Elhullásukat a ragadozó halak és a ponty pusztulása hamarosan követi.
Ammónia (NH3) Az ammónium-ion semleges pH-jú vízben még 5-10 mg/liter töménységben sem károsítja a halakat. Lúgos közegben, s különösen 20 oC fölött azonban az ammóniumion szabad ammóniává alakul át. Ammóniamérgezésre elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a meszes-szódás talajon létesített halastavakban lehet számítani, mert ezekben nyaranta a víz pH-ja 8,5-10 között ingadozik. Az ammónia fehérjetartalmú szerves anyagok és a karbamid bomlásakor keletkezik, de olykor-olykor előfordulhat, hogy sertéstelepek szennyvizével vagy a mezőgazdasági területekről származó csapadékvízzel jut be a tóba. A szabad ammónia 0,2 mg/liter töménységben még nem káros, 0,2-0,5 mg/liter mennyiségben rövidebb-hosszabb idő alatt már mérgezést okoz, 0,5 mg/liter fölött gyorsan kialakuló tömeges elhullást idéz elő. Az ammónia ideg méreg. A halak nyugtalanok, görcsök közepette úszkálnak a víz felszínén, elhullásukkor a száj és a kopoltyúfedő nyitott, a kopoltyúkból rendszerint vér szivárog.
A disszociálatlan kénhidrogén (H2S) a vizes oldatban mért összes szulfid százalékában |
Ph |
Vízhőmérséklet |
|
16 |
18 |
20 |
22 |
24 |
26 |
28 |
30 |
32 |
5 |
99,3 |
99,2 |
99,2 |
99,1 |
99,1 |
99 |
98,9 |
98,9 |
98,9 |
5,5 |
97,7 |
97,6 |
97,4 |
97,3 |
97,1 |
96,9 |
96,7 |
96,5 |
96,3 |
6 |
93,2 |
92,8 |
92,3 |
92 |
91,4 |
90,8 |
90,3 |
89,7 |
89,1 |
6,5 |
81,2 |
80,2 |
79,2 |
78,1 |
77 |
75,8 |
74,6 |
73,4 |
72,1 |
7 |
57,7 |
56,2 |
54,6 |
53 |
51,4 |
49,7 |
48,2 |
46,6 |
45 |
7,5 |
30,1 |
28,9 |
27,5 |
26,3 |
25 |
23,8 |
22,7 |
21,6 |
20,6 |
8 |
12 |
11,4 |
10,7 |
10,1 |
9,6 |
9 |
8,5 |
8 |
7,6 |
8,5 |
4,1 |
3,9 |
3,7 |
3,4 |
3,2 |
3 |
2,9 |
2,7 |
2,5 |
9 |
1,3 |
1,3 |
1,2 |
1,1 |
1 |
1 |
0,9 |
0,9 |
0,8 |
A disszociálatlan ammónia (NH3) a vizes oldatban mért összes ammónia százalékában |
Ph |
Vízhőmérséklet |
|
16 |
18 |
20 |
22 |
24 |
26 |
28 |
30 |
32 |
7 |
0,3 |
0,34 |
0,4 |
0,46 |
0,52 |
0,6 |
0,7 |
0,81 |
0,95 |
7,4 |
0,74 |
0,86 |
0,99 |
1,14 |
1,3 |
1,5 |
1,73 |
2 |
2,36 |
7,8 |
1,84 |
2,12 |
2,45 |
2,8 |
3,21 |
3,68 |
4,24 |
4,88 |
5,72 |
8,2 |
4,49 |
5,16 |
5,94 |
6,76 |
7,68 |
8,75 |
10 |
11,41 |
13,22 |
8,6 |
10,56 |
12,03 |
13,68 |
15,4 |
17,28 |
19,42 |
21,83 |
24,45 |
27,68 |
9 |
22,87 |
25,57 |
28,47 |
31,37 |
34,42 |
37,71 |
41,23 |
44,84 |
49,02 |
9,4 |
42,68 |
46,32 |
50 |
53,45 |
56,86 |
60,33 |
63,79 |
67,12 |
70,72 |
9,8 |
65,17 |
68,43 |
71,53 |
74,25 |
76,81 |
79,25 |
81,57 |
83,68 |
85,85 |
10,2 |
82,45 |
84,48 |
86,32 |
87,87 |
89,27 |
90,56 |
91,75 |
92,8 |
93,84 |
Az alábbi táblázatokból tehát világosan kiderül mennyire fontos a Ph mérése és esetleges beavatkozással a semlegesre hozása.